TIC Apače

znamenitosti

Cerkev marijinega vnebovzetja

Cerkev Marijinega vnebovzetja se ponosno vzpenja proti nebu v samem centru naselja Apače. Začetek gradnje cerkve sega v daljnje leto 1200, prvotni cerkveni objekt, ki je bil na tem mestu naj bi nastal že veliko prej. Skozi zgodovino se je cerkev dograjevala in v 18. stoletju dobila današnjo obliko. Najznamenitejši deli cerkve so: edinstvena gotska rozeta nad vhodom v cerkev, narejena iz enega samega kosa kamna, kamniti gotski kip Marije iz leta 1470 ter veliki baročni oltar iz druge polovice 18. stoletja. 

Do leta 1898 se je cerkev imenovala Marija v trnju, od konca 19. stoletja naprej se imenuje cerkev Marijinega vnebovzetja.

gotska rozeta

Šestlistna kamnita rozeta z lijakatim ostenjem, nad njo pa je večja podolžna pravokotna lina z robovi posnetimi na ajdovo zrno predstavlja najlepši primer rozet v slovenski gotiki.

Reka Mura

Pot reke Mure se začenja na višini 1898 metrov nad morjem v avstrijski zvezni deželi Salzburg, v Radstattskih Turah. Od tam vsako leto prinaša svežo snežno vodo. Kljub posegom v njeno pot je njen 444 km dolg tok prav v Pomurju najbolj slikovit, živ in naravno pester. Na mejnem odseku z Avstrijo je območje na levem bregu reke že uvrščeno v omrežje Nature 2000, 25. julija 2018 pa je bila Mura s svojim porečjem na letni konferenci Programa UNESCO Človek in Biosfera v Palembangu v Indoneziji razglašena za Biosferno območje Mura. S tem je vstopila na svetovni zemljevid najvrednejših območij narave, ki jih je potrebno ohranjati in varovati za naslednje generacije rodov.

oče panonskih hrastov

Deblo hrasta v steni Konjiških gramoznic, ki je ležeč v produ 1400 let čakal, da ga odkrije človekova radovednost nam sporoča, kako silne so lahko naravne spremembe in kako pomembno je vedeti kako spremenljivo je naše okolje. Ob soočenju z njim, nas nehote obide misel, „Le kakšen je bil svet takrat, ko so se njegove veje širile visoko nad našimi kraji?”

evangeličanska cerkev

S priselitvijo Prekmurcev v Apaško dolino v 30. letih prejšnjega stoletja se je v Apačah leta 1929 osnovala evangeličanska skupnost. Za potrebe božje službe so leta 1931 z velikim trudom kupili hišo ob glavni cesti skozi naselje Apače z nekaj zemljišča ter zemljišče za pokopališče. Hiša je bila zgrajena okoli leta 1864, obnovljena leta 1917, današnji čudoviti izgled je pridobila z zadnjo obnovo leta 2017.  S prihodom prvega pridigarja, Zoltana (Zlatka) Kerčmarja leta 1932, se je cerkvena občina povsem osamosvojila. Zoltan Kerčmar je vodil duhovniško službo v Apačah vse do svoje smrti leta 1962. Pokopan je na evangeličanskem delu pokopališča v Apačah.

sakralno - etnološki muzej

Na pokopališču Apače se nahaja Sakralno – etnološki muzej. Odprt je bil leta 2018. Fotografije v muzeju nam pričarajo način življenja naših prednikov skozi zgodovino našega kraja, pričajo o različnosti ver v našem kraju – evangeličanski in katoliški veri in o migracijah na Apaškem polju.
Za obisk muzeja se je potrebno predhodno dogovoriti.

Dvorec Freudenau

Dvorec Freudenau, ali kot ga imenujemo danes – Meinlov grad, ki stoji v vasi Črnci je imel skozi zgodovino več imen in lastnikov. V sredini 13. stoletja naj bi na mestu dvorca stal strelski dvorec. Današnja baročna stavba dvorca Freudenau, z velikim posestvom izvira iz 17. stoletja. Posebnost dvorca je vzidan okrogel rimski relief iz 2. stoletja, ki predstavlja objeta zakonca. Za obzidjem dvorca se je nekoč raztezal čudovit francoski park z eksotičnimi drevesi in sadnim drevjem.  

 

Znamenja in Kapelice

Znamenja najdemo povsod po Sloveniji in drugod. Nekatera stojijo ob cestah, na križiščih, druga so postavljena sredi travnikov, polj, nekatera ob robovih gozda, vasi. Vsa pa so bila postavljena z namenom, da nas na nekaj spominjajo in opominjajo – na bolezni (kužna znamenja), sovražnika (opozorilo pred turškimi vpadi), ali pa so bila postavljena z namenom obvarovanja pred različnimi tegobami in katastrofami. Na poti skozi občino Apače jih najdemo v večini naselij. 
Kapelice označujejo mali bogoslužni prostor. V znak zahvalnosti so jih gradili posamezniki predvsem na križiščih. Na poti skozi občino Apače v večini naselij najdemo številne lepo vzdrževane in ohranjene kapelice.